sobota, 20 września 2014

Śliwki w goździkowym syropie



Eksperyment Sławka, zafascynowanego pewnym deserem z Zamku Kliczków... Liczymy że się uda i w szare dni doda kreatywności zwyczajnym deserom. 

Składniki:
-> kilkadziesiąt zwykłych śliwek
-> opcjonalnie cynamon, wanilia
-> ok 1,5 litra wody
-> 310 g cukru
-> goździki

Z 1 litra wody i 200 g cukru gotujemy syrop (gotować tak długo, aż będzie miał lekko złotawy kolor). Na koniec dodajemy do gorącego syropu trochę goździków.

Umyte i pozbawione pestek połówki śliwek układamy na patelni, zalewamy ¼ szklanki wody, podsmażamy z obu stron aż lekko zmienią kolor i wyraźnie zmiękną (kilka minut), pod koniec posypując cynamonem i wanilią (dla wielbicieli przypraw ;).

Gotowe połówki śliwek umieszczamy w słoikach i zalewamy gorącym syropem do pełna. Dalej postępujemy tak jak w przepisie na powidła :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz