Dokładnie
taki, jak robiły nasze babcie, bez żadnych zbędnych ulepszeń :) Świetny do
smarowania na chleb, jako nadzienie naleśników czy – pasteryzowany w słoiczkach-
zimą jako nadzienie jabłecznika.
Składniki:
-> dowolna ilość jabłek
-> cukier waniliowy (opcjonalnie)
-> dowolna ilość jabłek
-> cukier waniliowy (opcjonalnie)
Zesmażanie
jabłek jest o wiele prostsze, spokojnie można wykorzystać do tego patelnię.
Obrane i pokrojone kawałki jabłek umieszczamy na patelni, wlewamy trochę wody,
aby na początku, nim owoce puszczą sok, nie zaczęły się przypalać. Smażymy,
mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec, w zależności od
gustu i przeznaczenia- dosładzamy. Gorący mus przekładamy do słoiczków i dalej
postępujemy tak jak w przypadku powideł śliwkowych (ostatni wpis ;).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz