piątek, 19 września 2014

Mus jabłkowy


Dokładnie taki, jak robiły nasze babcie, bez żadnych zbędnych ulepszeń :) Świetny do smarowania na chleb, jako nadzienie naleśników czy – pasteryzowany w słoiczkach- zimą jako nadzienie jabłecznika.

Składniki:
-> dowolna ilość jabłek
-> cukier waniliowy (opcjonalnie)

Zesmażanie jabłek jest o wiele prostsze, spokojnie można wykorzystać do tego patelnię. Obrane i pokrojone kawałki jabłek umieszczamy na patelni, wlewamy trochę wody, aby na początku, nim owoce puszczą sok, nie zaczęły się przypalać. Smażymy, mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec, w zależności od gustu i przeznaczenia- dosładzamy. Gorący mus przekładamy do słoiczków i dalej postępujemy tak jak w przypadku powideł śliwkowych (ostatni wpis ;). 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz