niedziela, 7 września 2014

Gofry inaczej


Pierwszy wpis to duży stres. Czy się spodoba? Czy posmakuje? Na pewno zaskoczy. Z jednej strony gofry jadł chyba każdy, my jednak przygotowaliśmy je w trochę niekonwencjonalnej formie- na słodko i wytrawne. Wakacyjne smaki -pomidory i pesto, a także maliny i mascarpone- niech będą miłym akcentem na zakończenie lata.

Składniki:
-> 300 g mąki (my użyliśmy z pełnego przemiału, stąd ciemny kolor ciasta :)
-> 0,5 l mleka
-> szczypta soli
-> 100 g roztopionego masła
-> 2 jajka
-> 15 g proszku do pieczenia (3 łyżeczki)

Dodatkowo:
-> 35 g pudru
-> 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (16 g)
-> 250 g mascarpone
-> maliny (lub inne owoce)
-> deserowa czekolada

-> mozarella
-> suszone pomidory ze słoiczka
-> pesto zielone
-> ew. rucola

Wszystkie składniki zmiksować. Podzielić ciasto na pół i do połowy wmieszać puder. Rozgrzać gofrownicę, natłuścić i piec do zarumienienia.

Słodkie:
Mascarpone wymieszać z cukrem i nakładać na gofry. Na wierzchu ułożyć maliny i pokruszyć czekoladę.

Wytrawne:
Gofry posypać posiekanymi pomidorami i mozarellą, delikatnie polać pesto. Ewentualnie podgrzać jeszcze w gofrownicy, aż serek zacznie się lekko ciągnąć :) . Udekorować rucolą (jeśli lubicie).
Przepis na ciasto zaczerpnęliśmy z bloga mojewypieki.com


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz