Jedno z naszych
pierwszych spotkań z przygotowywaniem ZUpY uważamy za bardzo udane ;) Z
malutkim opóźnieniem dodajemy przepis na nasz piątkowy obiad, który nie wymaga
za dużo wysiłku, a smakuje obłędnie. Krem wyszedł idealnie kremowy, a
grzanki- świetne same w sobie- w
towarzystwie zupy jeszcze smaczniejsze.
Krem
Składniki:
-> 1,5 litra wody
-> 2 udka z kurczaka
-> liść laurowy, ziele angielskie, vegeta, pieprz, bazylia i inne zioła
-> 1 pietruszka
-> 2 marchewki
-> 1 czerwona cebula
-> 2 ząbki czosnku
-> 1 czerwona cebula
-> 1 puszka pomidorów
-> 8 średnich pomidorów
-> 1 do 2 małych słoiczków koncentartu pomidorowego
-> łyżka masła i oliwa
-> śmietana lub jogurt grecki do ozdobienia
-> 1,5 litra wody
-> 2 udka z kurczaka
-> liść laurowy, ziele angielskie, vegeta, pieprz, bazylia i inne zioła
-> 1 pietruszka
-> 2 marchewki
-> 1 czerwona cebula
-> 2 ząbki czosnku
-> 1 czerwona cebula
-> 1 puszka pomidorów
-> 8 średnich pomidorów
-> 1 do 2 małych słoiczków koncentartu pomidorowego
-> łyżka masła i oliwa
-> śmietana lub jogurt grecki do ozdobienia
Przygotować
bulion. Do 1,5 litra wody wrzucić udka, 5 liści laurowych i 3 kulki ziela
angielskiego. Gotować przez 20 minut, po czym dorzucić pokrojoną jedną
marchewkę i jedną pietruszkę. Gotować jeszcze przez ok 40 minut, doprawiając do
smaku.
Pomidory
umyć i obrać. Pokroić na kawałki i wraz z tymi z puszki podsmażać na patelni
przez ok 5 minut. Jedną marchewkę obrać i posiekać na plasterki, cebulę pokroić
w kostkę, czosnek drobno posiekać. Podsmażyć to razem na drugiej patelni do
zeszklenia cebulki.
Bulion
przecedzić i dodać do niego pomidory, marchewkę, czosnek i cebulkę z patelni.
Doprowadzić do wrzenia, wrzucić kilka listków świeżej bazylii i dodać 1
słoiczek koncentratu. Zmiksować wszystko blenderem i gotować jeszcze przez
chwilę. W razie potrzeby doprawić lub wzmocnić smak drugim słoiczkiem
koncentratu.
Podawać z
kleksem z śmietany lub jogurtu i gorącymi grzankami.
Grzanki
->
pieczywo (u nas zawsze ciemne ;)
-> wędzony łosoś
-> twaróg
-> roszponka
-> ocet balsamiczny
-> wędzony łosoś
-> twaróg
-> roszponka
-> ocet balsamiczny
Pieczywo
podgrzać w tosterze, wyłożyć na nie roszponkę, kawałki łososia i kosteczki
twarogu. Udekorować octem.
Przepis na krem zaczerpnęliśmy z icookandlook.pl .
Przepis na krem zaczerpnęliśmy z icookandlook.pl .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz