niedziela, 14 września 2014

Krem z pomidorów z chrupiącymi grzankami, czyli prosty sposób na pyszny obiad







Jedno z naszych pierwszych spotkań z przygotowywaniem ZUpY uważamy za bardzo udane ;) Z malutkim opóźnieniem dodajemy przepis na nasz piątkowy obiad, który nie wymaga za dużo wysiłku, a smakuje obłędnie. Krem wyszedł idealnie kremowy, a grzanki-  świetne same w sobie- w towarzystwie zupy jeszcze smaczniejsze.

Krem
Składniki:
-> 1,5 litra wody
-> 2 udka z kurczaka
-> liść laurowy, ziele angielskie, vegeta, pieprz, bazylia i inne zioła
-> 1 pietruszka
-> 2 marchewki
-> 1 czerwona cebula
-> 2 ząbki czosnku
-> 1 czerwona cebula
-> 1 puszka pomidorów
-> 8 średnich pomidorów
-> 1 do 2 małych słoiczków koncentartu pomidorowego
-> łyżka masła i oliwa
-> śmietana lub jogurt grecki do ozdobienia

Przygotować bulion. Do 1,5 litra wody wrzucić udka, 5 liści laurowych i 3 kulki ziela angielskiego. Gotować przez 20 minut, po czym dorzucić pokrojoną jedną marchewkę i jedną pietruszkę. Gotować jeszcze przez ok 40 minut, doprawiając do smaku.
Pomidory umyć i obrać. Pokroić na kawałki i wraz z tymi z puszki podsmażać na patelni przez ok 5 minut. Jedną marchewkę obrać i posiekać na plasterki, cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Podsmażyć to razem na drugiej patelni do zeszklenia cebulki.
Bulion przecedzić i dodać do niego pomidory, marchewkę, czosnek i cebulkę z patelni. Doprowadzić do wrzenia, wrzucić kilka listków świeżej bazylii i dodać 1 słoiczek koncentratu. Zmiksować wszystko blenderem i gotować jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby doprawić lub wzmocnić smak drugim słoiczkiem koncentratu.
Podawać z kleksem z śmietany lub jogurtu i gorącymi grzankami.


Grzanki
-> pieczywo (u nas zawsze ciemne ;)
-> wędzony łosoś
-> twaróg
-> roszponka
-> ocet balsamiczny
Pieczywo podgrzać w tosterze, wyłożyć na nie roszponkę, kawałki łososia i kosteczki twarogu. Udekorować octem.
Przepis na krem zaczerpnęliśmy z icookandlook.pl .





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz