sobota, 20 września 2014

Idealne muffiny


Moje Słońce wyjechało teraz do Włoch, więc zostałem tu sobie sam :( Na pocieszenie- przepis weekendu- jej najnajlepsze babeczki, które uwielbiam :) Zdobyły już grono fanów, pora polecić je Wam. ~Sławek

Ten przepis zdecydowanie Wam zasmakuje. Jest prosty, przygotowanie i pieczenie zajmuje zaledwie chwilę. I co najważniejsze- jest „healthy” ,a o takie wypieki wielu z Was prosiło Możecie go modyfikować w zależności od upodobań :) ~ Jula



Przygotujcie :
-na ciasto:
1,5 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mąki (mona użyć razowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
0,5 łyżeczki soli
0,5 szklanki brązowego cukru lub kilka łyżek miodu
1 jajko
1/3 szklanki rozpuszczonego masła
1 szklanka jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki

-na nadzienie ( do wyboru):
1. 250g twarogu chudego/półtłustego, 1 jajko, rodzynki i miód (do smaku)
2. czekolada gorzka i ulubione orzechy posiekane na drobno
3. jabłka pokrojone w kostkę, obsypane cynamonem
4. wiórki kokosowe gotowane przez chwilę z miodem i mlekiem


W jednej misce mieszamy: mąkę, proszek, sodę, sól, płatki owsiane i (cukier). W drugiej mieszamy jogurt, jajko,(miód) i masło. Powoli wsypujemy suche składniki do mokrych i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Teraz możemy już nakładać ciasto do foremek. Do środka nakładamy nadzienie serowe, jabłka, kokos lub pokruszone kawałki gorzkiej czekolady i orzeszków. Muffiny pieczemy w temperaturze 180 stopni. Po około 20 minutach są już gotowe. Na zdrowie!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz