poniedziałek, 29 września 2014

Po małej sjeście zapraszamy na lasagne :)

Po powrocie z Włoch wypadałoby dodać jakiś przepis prosto z Italii. Dziś proponujemy Wam klasyczną lasagne z sosem bolońskim i beszamelem. Wiemy, że jest to danie powszechnie znane, jednak nie każdy wie jak dobrze ją przyrządzić. Poświęćcie trochę czasu, naprawdę warto!

Składniki:
-> makaron lasagne (my używamy takiego, którego nie trzeba „wstępnie obgotowywać”- zwróćcie na to uwagę, wybierając makaron ;)
-> ok 300 g mielonego mięsa wieprzowego i 200 g mielonej wołowiny
-> 3 ząbki czosnku
-> 2 cebule
-> 7 pomidorów (ok. 0,65 kg)
-> oliwa
-> sól, pieprz, inne przyprawy, m.in. suszona bazylia, papryka…
-> ok 300 g startego sera, w zależności od upodobania (my użyliśmy goudy i parmezanu :)

Sos beszamelowy:
-> 2 łyżki masła
-> 3 kopiaste łyżki mąki
-> 0,5 litra mleka

Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić drobno posiekaną cebulkę. Zeszklić, a następnie dodać mięso i zmielone ząbki czosnku. Podsmażać ok. 5-10 min po czym dodać pokrojone pomidory i dalej podsmażać (łącznie około 15 minut). Doprawić do smaku.

Roztopić masło, rozprowadzić w nim mąkę do połączenia, a następnie dolewamy mleko. Gotujemy na małym ogniu przez min. 5 minut (do zgęstnienia) nie odpuszczając do przypalenia.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Wykładamy pierwszą warstwę makaronu. Następnie ser, mięso, beszamel, ser – i tak aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu smarujemy dokładnie beszamelem i posypujemy serem. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180oC.
Przepis zapożyczyliśmy ze strony kuchniaplus.pl

(w końcu razem <3) Para od kuchni


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz