Składniki
-> 1 kg umytych malin (można dodać trochę więcej)
-> ½ litra wódki
-> ½ litra spirytusu
-> ½ SZKLANKI ginu
-> ½ kg cukru
Maliny umieścić w dużym słoju i zasypać cukrem. Zakręcić słoik i co jakiś czas potrząsać słoikiem, aż maliny puszczą dużo soku.
-> ½ litra wódki
-> ½ litra spirytusu
-> ½ SZKLANKI ginu
-> ½ kg cukru
Maliny umieścić w dużym słoju i zasypać cukrem. Zakręcić słoik i co jakiś czas potrząsać słoikiem, aż maliny puszczą dużo soku.
Po kilku godzinach zalać alkoholami i na tydzień odstawić w
słoneczne miejsce. Wstrząsać codziennie. Potem odstawić na 2-3 tygodnie w
ciemne miejsce (też można wstrząsać raz w czas). Po tym czasie przefiltrować
nalewkę, przecierając je przez sito (tak, żeby część miąższu przeszła, a pestki
zostały). Zlewać do butelek. Najlepsza po min. miesiącu leżakowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz