poniedziałek, 1 grudnia 2014

Sernik orzechowy


To ciasto z pewnością zasmakuje wszystkim wielbicielom masła orzechowego. Bardzo kremowe i mocno pachnące. Przygotujecie je naprawdę łatwo. Może właśnie ten sernik pojawi się na Waszym świątecznym stole? :)

Spód:
-> 150 g pełnoziarnistych ciastek
-> 40 g solonych orzeszków ziemnych
-> 75 g startej gorzkiej czekolady
-> 50 g masła

Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na masę o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm (my upiekliśmy w dwóch mniejszych ;) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno i schować do lodówki.




Masa serowa:
-> 500 g zmielonego twarogu półtłustego
-> 3 jajka
-> 3 żółtka
-> 200 g drobnego cukru
-> 125 ml śmietany (przynajmniej 18%) lub jogurtu greckiego
-> 250 g gładkiego masła orzechowego (przepis dodaliśmy ostatnio ;)



Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki umieścić w mikserze i zmiksować na gładką masę. Najlepiej najpierw zmiksować twaróg, masło, śmietanę i cukier, na koniec dodając jajka i żółtka. Nie miksować też zbyt długo, by nie napowietrzać niepotrzebnie masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Gotową masę wylać na spód z ciastek.
Piec w temperaturze 170OC przez około 50 minut lub do momentu, gdy sernik będzie ścięty i sprężysty z wierzchu (możecie piec sernik w kąpieli wodnej, przez co nie straci wilgotności). W międzyczasie przygotować polewę na wierzch.

Polewa:
-> 250 ml kwaśnej gęstej śmietany (przynajmniej 18%)
-> 100g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
-> 30 g brązowego cukru

Wszystkie składniki umieścić w małym garnuszku. Lekko podgrzewać, do roztopienia i połączenia się składników, cały czas mieszając. Gotową polewę natychmiast zdjąć z palnika.
Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, równo i delikatnie rozprowadzić po jego wierzchu polewę czekoladową, włożyć ponownie do piekarnika na 10 minut, na dalsze pieczenie. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Wystudzony wyjąć z piekarnika, schłodzić przez noc w lodówce.

Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz