To
ciasto z pewnością zasmakuje wszystkim wielbicielom masła orzechowego. Bardzo
kremowe i mocno pachnące. Przygotujecie je naprawdę łatwo. Może właśnie ten
sernik pojawi się na Waszym świątecznym stole? :)
Spód:
->
150 g pełnoziarnistych ciastek
-> 40 g solonych orzeszków ziemnych
-> 75 g startej gorzkiej czekolady
-> 50 g masła
-> 40 g solonych orzeszków ziemnych
-> 75 g startej gorzkiej czekolady
-> 50 g masła
Wszystkie
składniki umieścić w malakserze i zmiksować na masę o konsystencji mokrego
piasku.
Tortownicę
o średnicy 23 cm (my upiekliśmy w dwóch mniejszych ;) wyłożyć papierem do
pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno i schować do lodówki.
Masa
serowa:
->
500 g zmielonego twarogu półtłustego
-> 3 jajka
-> 3 żółtka
-> 200 g drobnego cukru
-> 125 ml śmietany (przynajmniej 18%) lub jogurtu greckiego
-> 250 g gładkiego masła orzechowego (przepis dodaliśmy ostatnio ;)
-> 3 jajka
-> 3 żółtka
-> 200 g drobnego cukru
-> 125 ml śmietany (przynajmniej 18%) lub jogurtu greckiego
-> 250 g gładkiego masła orzechowego (przepis dodaliśmy ostatnio ;)
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie
składniki umieścić w mikserze i zmiksować na gładką masę. Najlepiej najpierw
zmiksować twaróg, masło, śmietanę i cukier, na koniec dodając jajka i żółtka.
Nie miksować też zbyt długo, by nie napowietrzać niepotrzebnie masy serowej -
napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Gotową masę wylać na spód
z ciastek.
Piec
w temperaturze 170OC przez około 50 minut lub do momentu, gdy sernik będzie
ścięty i sprężysty z wierzchu (możecie piec sernik w kąpieli wodnej, przez co
nie straci wilgotności). W międzyczasie przygotować polewę na wierzch.
Polewa:
->
250 ml kwaśnej gęstej śmietany (przynajmniej 18%)
-> 100g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
-> 30 g brązowego cukru
-> 100g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
-> 30 g brązowego cukru
Wszystkie
składniki umieścić w małym garnuszku. Lekko podgrzewać, do roztopienia i
połączenia się składników, cały czas mieszając. Gotową polewę natychmiast zdjąć
z palnika.
Upieczony
sernik wyjąć z piekarnika, równo i delikatnie rozprowadzić po jego wierzchu
polewę czekoladową, włożyć ponownie do piekarnika na 10 minut, na dalsze
pieczenie. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, sernik studzić w lekko uchylonym
piekarniku.
Wystudzony
wyjąć z piekarnika, schłodzić przez noc w lodówce.
Przepis
pochodzi ze strony mojewypieki.com :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz