Jest taki czas raz w roku, gdy dom wypełnia zapach miodu, imbiru,
cynamonu i innych korzennych przypraw, a Ty czujesz, że zbliża się coś
wyjątkowego. To właśnie teraz :) Przygotowania do Świąt nabierają tempa, a my
prezentujemy najlepszy z możliwych przepisów na pierniczki. Mało kto wie ;) ale
pierniczki to jeden z pierwszych wypieków 12-letniego Sławka. Od tamtego
momentu przepisu nie zmienił ani raz. Dziś- przepis na ciasto, a już jutro/pojutrze
-
ciekawe pomysły na wykonanie i ozdobienie korzennych przysmaków.
-> 550 g mąki
-> 300 g miodu
-> 120 g masła
-> 100 g cukru pudru
-> 2 łyżeczki sody oczyszczonej
-> 2 łyżeczki kakao
-> 1 jajko
-> 40 g przyprawy do piernika
Miód i masło stopić w rondelku i przestudzić. Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać miód z masłem i zagnieść jednolite ciasto. Schować do lodówki na min. 1 h (a najlepiej na całą noc) by ciasto stało się mniej klejące i wygodniejsze do wałkowania. Rozwałkowywać na dość cienkie placki (ciasto bardzo rośnie w pieczeniu!), piec w temp. 180OC przez 8-10 minut. Studzić najlepiej na kratce.
Po chwili pierniczki zazwyczaj twardnieją. Jeśli do Świąt
nie zmiękną, możecie im pomóc :). Wystarczy, że umieścicie je w wilgotnym
pomieszczeniu lub zamkniecie w dużej puszcze/ pudełku z kawałkami świeżych
jabłek lub plastrami pomarańczy. Pamiętajcie tylko, aby co kilka dni wymienić
owoce, aby nie skisły.
Przepis z bloga: http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/ :)
Przepis z bloga: http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/ :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz