poniedziałek, 22 grudnia 2014

Musicie upiec sernik

Dziś mamy dla Was dwie świąteczne super-propozycje. Przygotujcie jedno z poniższych miodowych ciast, a zachwyćcie swoją rodzinę w te święta.


1.     Najlepszy sernik świata według przepisu cioci Magdy :) Przepis na dużą blachę ciasta!



Składniki:
-ciasto:
1/3 kostki masła
3 łyżki miodu
2 jajka
szklanka cukru lub mniej cukru pudru
3,5 szklanki mąki
2 łyżeczki sody

-masa serowa:
1 kg zielonego twarogu
2/3 kostki masła
3 żółtka
1 szklanka cukru
ulubione bakalie ( u nas skórka pomarańczowa i rodzynki)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szklanka mleka

Wykonanie:
-ciasto:
Masło rozpuścić z miodem i poczekać aż ostygnie. Całe jajka ubić z cukrem. W misce wymieszać mąkę z sodą. Doda resztę składników i zagnieść ciasto. Odstawić na 30 minut. Następnie podzielić na trzy części i rozwałkować prostokątne placki wielkości blaszki. Piec w temperaturze 1600C z termoobiegiem przez 10-15 minut.
-masa serowa:
Pierwsze sześć składników  wymieszać, a następnie przełożyć do garnka i podgrzewać do powstania jednolitej masy( w tym czasie mieszając). W szklance mleka rozpuścić 2 łyżki mąki ziemniaczanej i dodać do masy serowej. Zagotować :)
-przekładanie:
Blaszkę wyłożyć pergaminem. Położyć pierwszy placek ciasta, zalać połową gorącej masy sernikowej, położyć kolejną warstwę ciasta. Następnie czynność powtórzyć :)

_______________________________________________________________________________________________

2.Sernik z miodem, cynamonem i orzechami- na podstawie przepisu Pani Doroty z Moich Wypieków.


Składniki na kruchy spód:·     
·     100 g mąki pszennej
·         20 g cukru pudru
·         50 g masła, zimnego
·         1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

Wszystkie składniki na kruchy spód, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na kształt okrągłej formy o średnicy 24 cm (lub mniejszej by sernik był wyższy niż u nas). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ciasto i ponakłuwać widelcem.
Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut.









Składniki na masę serową:
·         500 g twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
·         125 ml śmietany kremówki 30%
·         3 duże jajka
·         200 g miodu
·         3 łyżki mąki pszennej
·         1 łyżeczka cynamonu

 Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera zmiksować twaróg. Dodawać jajka, jedno po drugim, po każdym miksując do połączenia z twarogiem. Wlać miód i zmiksować. Dodać śmietanę kremówkę i wymieszać do połączenia. Dodać przesianą mąkę, cynamon, wymieszać. Nie miksować zbyt długo by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.
Gotową masę przelać na podpieczony kruchy spód.












Całość piec około 60 minut w temperaturze 150ºC, najlepiej bez termoobiegu. Można przykryć folią, gdyby sernik zbyt szybko się rumienił. W ciepły sernik można powkładać orzechy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz