niedziela, 7 grudnia 2014

Kurczak w maśle orzechowym


Wspaniałe i zaskakujące połączenie smaków. Nie ma się czego bać, choć kurczaka w takiej odsłonie pewnie jeszcze u Was nie było! 



Przepis udało nam się zdobyć podczas warsztatów kulinarnych podczas tegorocznego SLOT Art Festiwalu (więcej dowiecie się na stronie http://slot.art.pl/pl/).


Potrzebujecie:
-1 kg różnych części kurczaka z kością (skrzydełka, podudzia, pałki),
-400 g niesłodzonego masła orzechowego (może być mniej),
- 8 ząbków czosnku,
- 240 ml sosu sojowego (podobno najlepiej użyć jasnego),
-90 g brązowego cukru,
-120 ml wody,
-skórka z limonki lub cytryny,
-sok z 2 limonek,
- łyżka pieprzu,
-świeżo mielony pieprz.


Wszystkie składniki marynaty wymieszać przy pomocy blendera. Zdjąć tłustą skórę. Natrzeć mięso marynatą i odstawić do lodówki (najlepiej na 24 godziny).

Piec w temperaturze 1800 C przez około 45 min przewracając w połowie czasu pieczenia na drugą stronę. Na ostatnie 10 minut można włączyć termo obieg.

Kurczaka polecamy podać z rucolą lub roszponką J




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz