W najbliższym czasie obiecujemy kilka ciekawych przepisów związanych z masłem orzechowym, a dzisiejszego wieczoru trochę z innej beczki… Wielkimi krokami zbliża się Boże Narodzenie (jeszcze tylko miesiąc :) i powoli zaczynamy pierwsze przygotowania. Właśnie mamy ostatni dzwonek na przygotowanie ciasta na przepyszny piernik staropolski. Jest to piernik „dojrzewający” – to znaczy, że zagniatamy go minimum miesiąc przed świętami, następnie około 4 dni przed Wigilią pieczemy i przekładamy pysznymi powidłami śliwkowymi… - o szczegółach za 3 tygodnie :). Tymczasem organizujcie miód i przyprawy korzenne i wypełnijcie Wasze domy wspaniałymi zapachami :)
Składniki:
-> 0,5 kg miodu naturalnego
-> 250 g masła
-> ½ - ¾ szklanki cukru
->1 kg mąki
-> 80 g przyprawy do piernika
-> ½ łyżeczki soli
-> 3 łyżeczki sody oczyszczonej
-> 125 ml mleka
-> 3 jajka
-> 0,5 kg miodu naturalnego
-> 250 g masła
-> ½ - ¾ szklanki cukru
->1 kg mąki
-> 80 g przyprawy do piernika
-> ½ łyżeczki soli
-> 3 łyżeczki sody oczyszczonej
-> 125 ml mleka
-> 3 jajka
Miód, masło i cukier zagotować w rondelku, wymieszać
dokładnie i przestudzić. Sodę rozpuścić w mleku. Mąkę wymieszać w dużej misce z
przyprawą i solą. Następnie dodać jajka, mleko, przestudzony miód i zagnieść
ciasto. W praktyce jest ono na tyle luźne i klejące, że my zawsze mieszamy je
dokładnie łyżką. Ciasto umieścić w naczyniu (nie metalowym, najlepiej
ceramicznym), przykryć folią i schować do lodówki/chłodnej piwnicy. Ciąg dalszy
nastąpi :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz