niedziela, 4 stycznia 2015

Witamy Was w Nowym Roku!


Co prawda dawno już nie przygotowaliśmy żadnego nowego wpisu (za co serdecznie przepraszamy), ale mamy nadzieję, że jednak od nas nie odeszliście. W nowym roku postaramy się ponownie Was zaskoczyć i zachwycić wieloma przepisami :) Jako noworoczny debiut upiekliśmy dla Was szczególny chlebek razowy,  na pewno zadowoli wszystkich tych, którzy planują wrócić do formy po świątecznym obżarstwie. PS Za przepis bardzo dziękujemy Agacie.



_______________________________________________________________________________

W nowym roku życzymy Wam oczywiście miłości i powodzenia przy kuchennym stole. Nie opuszczajcie nas i zaglądajcie często.

________________________________________________________________________________________



  A teraz przepis :)


Składniki:
·        1/3 kostki drożdży świeżych
·        pół szklanki otrębów
·        pół szklanki płatków owsianych
·        pół szklanki siemienia lnianego
·        pół szklanki słonecznika i dyni
·        4 szklanki ciepłej wody
·        1 kg mąki pszennej ( polecane zastąpić minimum 1 szklanką maki razowej, maksymalnie dodać pół kg mąki razowej)
·        1 łyżeczka cukru
·        2 łyżeczki soli













W wodzie rozpuścić drożdże, dodać wszystkie składniki. Zagnieść ciasto. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie przełożyć do dwóch podłużnych keksówek. Włożyć do ciepłego piekarnika na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200oC przez godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz