Co prawda dawno już nie
przygotowaliśmy żadnego nowego wpisu (za co serdecznie przepraszamy), ale mamy
nadzieję, że jednak od nas nie odeszliście. W nowym roku postaramy się ponownie
Was zaskoczyć i zachwycić wieloma przepisami :) Jako noworoczny debiut
upiekliśmy dla Was szczególny chlebek razowy, na pewno zadowoli
wszystkich tych, którzy planują wrócić do formy po świątecznym obżarstwie. PS
Za przepis bardzo dziękujemy Agacie.
Co prawda dawno już nie przygotowaliśmy żadnego nowego wpisu (za co serdecznie przepraszamy), ale mamy nadzieję, że jednak od nas nie odeszliście. W nowym roku postaramy się ponownie Was zaskoczyć i zachwycić wieloma przepisami :) Jako noworoczny debiut upiekliśmy dla Was szczególny chlebek razowy, na pewno zadowoli wszystkich tych, którzy planują wrócić do formy po świątecznym obżarstwie. PS Za przepis bardzo dziękujemy Agacie.
_______________________________________________________________________________
W nowym roku życzymy Wam oczywiście miłości i powodzenia przy kuchennym stole. Nie opuszczajcie nas i zaglądajcie często.
________________________________________________________________________________________
Składniki:
·
1/3 kostki drożdży świeżych
·
pół szklanki otrębów
·
pół szklanki płatków owsianych
·
pół szklanki siemienia lnianego
·
pół szklanki słonecznika i dyni
·
4 szklanki ciepłej wody
·
1 kg mąki pszennej ( polecane
zastąpić minimum 1 szklanką maki razowej, maksymalnie dodać pół kg mąki
razowej)
·
1 łyżeczka cukru
·
2 łyżeczki soli
W wodzie rozpuścić drożdże, dodać wszystkie
składniki. Zagnieść ciasto. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie
przełożyć do dwóch podłużnych keksówek. Włożyć do ciepłego piekarnika na 15
minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200oC przez
godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz