czwartek, 20 listopada 2014

Drożdżówki z pesto


Dziś przyszła pora na trzeci i ostatni z serii przepis z wykorzystaniem pesto. Szczerze mówiąc, nigdy nie pomyślelibyśmy, że te bułeczki tu trafią. Drożdżówki zawsze klasyfikowaliśmy do słodkich wypieków (aż do czasu, gdy pojawił się ten przepis). Skorzystajcie z niego, a w Waszej kuchni rozniesie się zapach świeżego pieczywa i bazylii.


 



Składniki:

  • 250 g mąki ,
  • 7 g drożdży suchych,
  • 65 ml mleka,
  • 65 ml wody,
  • 2 duże żółtka,
  • 35 g oleju,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3/4 łyżeczki soli,
+ ulubione pesto, orzechy (np. włoskie), 1 jajko do posmarowania bułeczek.









Zmieszajcie mąkę z drożdżami, następnie dodajcie resztę składników i wyróbcie ciasto. Uformujcie z niego kulę i przełóżcie do miseczki, którą przykryjecie ściereczką. Ciasto na wyrośnięcie potrzebuje około 1,5 godziny. Następnie rozwałkujcie je na prostokąt. Posmarujcie pesto, zawińcie wzdłuż dłuższego boku i pokrójcie ostrym nożem. Poukładajcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przygotowane krążki. Przykryjcie do ponownego wyrośnięcia. Wtedy możecie posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem i posypać orzechami. Pieczcie w piekarniku w temperaturze 190º przez około 20 - 23 minuty, do złotego koloru.





Pomysł inspirowany przepisem ze strony mojewypieki.com.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz