poniedziałek, 10 listopada 2014

Szybkie wytrawne muffiny z pesto


Niedawno w naszej kuchni okazało się, że przepyszne babeczki można też przyrządzić na słono. Te powstały na skutek przypadkowej improwizacji, ale zostaną z nami na pewno na dłużej. Są połączeniem smaku pesto, pełnej mąki i suszonych pomidorów. Idealnie sprawdzą się zamiast pieczywa do sałatki lub jako samodzielna przekąska.



 

Potrzebujecie:
·       1 szklankę mąki z pełnego przemiału,
·       1,5 szklanki płatków owsianych, jęczmiennych lub żytnich,
·       1 łyżeczkę sody oczyszczonej,
·       1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
·       szklankę jogurtu naturalnego lub mleka,
·       1 jajko,
·       mały słoiczek pesto ( około 1/3 szklanki),
·       garść suszonych pomidorów ( nie używajcie tych w oleju ze słoiczka- pesto jest wystarczająco tłuste samo w sobie).


Wymieszajcie w dużej misce suche składniki, pomijając pomidory. Je pokrójcie na małe kawałki. Dodajcie płynne produkty i ciasto wymieszajcie za pomocą widelca. Na sam koniec dorzućcie pomidory i wmieszajcie. Tak przygotowane ciasto możecie nakładać do silikonowych foremek.


Pieczcie w piekarniku w temperaturze 1800C przez 15-20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz