Niedawno w naszej kuchni okazało się, że przepyszne babeczki można też przyrządzić na słono. Te powstały na skutek przypadkowej improwizacji, ale zostaną z nami na pewno na dłużej. Są połączeniem smaku pesto, pełnej mąki i suszonych pomidorów. Idealnie sprawdzą się zamiast pieczywa do sałatki lub jako samodzielna przekąska.
Potrzebujecie:
·
1 szklankę mąki z pełnego przemia łu,
·
1,5 szklanki płatków owsianych, jęczmiennych lub
żytnich,
·
1 łyżeczkę sody oczyszczonej,
·
1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
·
szklankę jogurtu naturalnego lub mleka,
·
1 jajko,
·
mały słoiczek pesto ( około 1/3 szklanki),
·
garść suszonych pomidorów ( nie używajcie tych w oleju
ze słoiczka- pesto jest wystarczająco tłuste samo w sobie).
Wymieszajcie w dużej misce suche składniki,
pomijając pomidory. Je pokrójcie na małe kawałki. Dodajcie płynne produkty i
ciasto wymieszajcie za pomocą widelca. Na sam koniec dorzućcie pomidory i
wmieszajcie. Tak przygotowane ciasto możecie nakładać do silikonowych foremek.
Pieczcie w piekarniku w
temperaturze 1800C przez 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz