Mamy dla Was kolejne zdrowe razowe cudo. Tak naprawdę trudno powiedzieć, jak naprawdę ono smakuje: bardziej jak batonik musli czy ciasto kruche . Jednak z pewnością je pokochacie. Przygotujcie je na zdrową przekąskę w ciągu dnia lub deser.
Składniki:
· 175 g płatków owsianych,
· 175 g mąki ( pełnoziarnistej pszennej, żytniej, orkiszowej,
owsianej, ryżowej lub jakiejkolwiek innej),
· 250g masła,
· 125g cukru*( ilość można zmniejszyć nawet do 50-60 g)
· 50g posiekanych rodzynek,
· 1 łyżeczka cynamonu,
· 1 łyżeczka proszku od pieczenia,
· 5 łyżek powideł śliwkowych lub dżemu (najlepiej bez cukru lub
niskosłodzony).
Wszystkie
składniki (oprócz dżemu) zagnieść do powstania jednolitego ciasta. Odłożyć 4
łyżki ciasta, a resztę wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Wierzch
posmarować dżemem i posypać resztą ciasta.
Piec około
35 minut w temperaturze 2000C.
Przepis
pochodzi z książki:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz