sobota, 10 stycznia 2015

Ciasto z płatków owsianych

Mamy dla Was kolejne zdrowe razowe cudo. Tak naprawdę trudno powiedzieć, jak naprawdę ono smakuje: bardziej jak batonik musli czy ciasto kruche . Jednak z pewnością je pokochacie. Przygotujcie je na zdrową przekąskę w ciągu dnia lub deser. 



Składniki:
·       175 g płatków owsianych,
·       175 g mąki ( pełnoziarnistej pszennej, żytniej, orkiszowej, owsianej, ryżowej lub jakiejkolwiek innej),
·       250g masła,
·       125g cukru*( ilość można zmniejszyć nawet do 50-60 g)
·       50g posiekanych rodzynek,
·       1 łyżeczka cynamonu,
·       1 łyżeczka proszku od pieczenia,
·       5 łyżek powideł śliwkowych lub dżemu (najlepiej bez cukru lub niskosłodzony).



Wszystkie składniki (oprócz dżemu) zagnieść do powstania jednolitego ciasta. Odłożyć 4 łyżki ciasta, a resztę wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Wierzch posmarować dżemem i posypać resztą ciasta.
Piec około 35 minut w temperaturze 2000C.


Przepis pochodzi z książki:



















 


 Na zdrowie :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz