czwartek, 29 stycznia 2015

Babeczki z budyniowym nadzieniem


Przepraszamy Was za czasową nieobecność, ale byliśmy pochłonięcie białym szaleństwem. Niemniej jednak postaramy się nasze błędy naprawić. Dzisiaj mamy dla Was czekoladowe babeczki. Ich przygotowanie nie jest czasochłonne, a gotowe muffiny możecie zabrać ze sobą w plecakach na stoki :)





Składniki:
·       2,5 szklanki maki pszennej (połowę można zastąpić razową),
·       1 szklanka mleka,
·       1 jajko,
·       1/3 szklanki rozpuszczonego i przestudzonego masła,
·       1/2 szklanki cukru,
·       2 łyżeczki sody oczyszczonej,
·       2 łyżki kakao,
·       ew. 50-100g czekolady gorzkiej połamanej na małe kawałki,
·       1 budyń waniliowy lub śmietanowy, pół litra mleka, cukier do dosłodzenia i dużo malin (1-2 szklanki).


Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce ( najpierw wsypać suche, następnie wlać płynne). Wymieszać widelcem lub mikserem.
Zagotować w garnku pół litra mleka i przygotować budyń zgodnie z etykietą na opakowaniu. Następnie dodać maliny i wymieszać.
Do papilotek nakładać małą porcję ciasta czekoladowego, następnie kilka łyżek gotowanej masy budyniowej i przykryć resztą ciasta czekoladowego.

Piec w temperaturze 180oC przez 18-20 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz