Przepis na roladki wydaje się prosty (nam też się taki wydawał…), ale
po przygotowaniu szczerze ostrzegamy- warte zachodu, jednak bardzo praco i
czasochłonne. Efekt wspaniały- delikatne mięso z indyka z pysznym farszem ze
szpinaku, w gęstym sosie serowym, podane z ryżem :) Przepis doskonały na oryginalną
i ważną kolację :)
Składniki:
-> 0,7 kg piersi z indyka
-> sól, pieprz, cytryna
-> 300 ml śmietanki 30%
-> ok. 700 g szpinaku siekanego (może być mrożony)
-> 1 duża cebla
-> ok. 3 ząbki czosnku
-> ok. 250 g gorgonzoli lub innego sera z niebieską pleśnią
-> olej
-> słonecznik
-> sznurek
-> 0,7 kg piersi z indyka
-> sól, pieprz, cytryna
-> 300 ml śmietanki 30%
-> ok. 700 g szpinaku siekanego (może być mrożony)
-> 1 duża cebla
-> ok. 3 ząbki czosnku
-> ok. 250 g gorgonzoli lub innego sera z niebieską pleśnią
-> olej
-> słonecznik
-> sznurek
Fileta podzielić na 4 części, każdą rozbić na dość cienkiego
kotleta. Natrzeć solą i pieprzem, skropić obficie cytryną i odstawić do
lodówki.
Na patelni zeszklić posiekaną drobniutko cebulę, dorzucić
rozmrożony szpinak. przez kilka minut podgrzewać, jednocześnie odparowując
wodę. Po chwili dodać zmielone ząbki czosnku i ok. 9 łyżek śmietanki (dzięki
temu szpinak nie będzie gorzki). Czas podsmażania nie powinien być dłuższy niż
7 minut.
Na każdy filet nałożyć ponad łyżkę farszu ze szpinaku,
wysypać trochę posiekanej gorgonzoli i zwijać w roladki. Wzmocnić je przez owinięcie
kilkakrotnie sznurkiem, aby w trakcie smażenia się nie rozeszły.
Przez kilka minut podsmażać na oleju do przyrumienienia z
każdej strony. Następnie dodać resztę śmietanki i gorgonzolę, wymieszać do
powstania sosu i przez około pół godziny dusić pod przykryciem, pilnując aby
nie przypalić roladek i sosu.
Proponujemy podać z odrobiną pozostałego szpinaku, prażonymi
ziarnami słonecznika i ryżem :)
Przepis zapożyczony z codogara.pl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz